RSS Architecture BRIO News Linked In Facebook

Temenos House

Kodaikanal, India
2010,
Residential,
Context, Spatial Experience, Light, Typology,
Unbuilt,
Design Team -

Shefali Balwani + Robert Verrijt

Size -

220 sq.m.

Program -

an introvert forest house


Temenos translates as a piece of land marked off from common uses and dedicated to a god. It is intended to be a sanctuary, which once completed, it will be the permanent residence of two creative professionals. 

The home is on one hand a celebration of the grandness of nature, while on the other a search for the quietness of introversion.




more information

The stone walled courtyard creates this introvert retreat, whereas a light timber clad pavilion, cantilevered over a rock outcrop, enjoying spectacular views of the surrounding mountains and valleys.


View of cantilevered pavilion

Site view

View of surrounding mountains

Concept sketch

Sketch on panorama view of site

View of courtyard

View of exterior

Physical model

Interior view of pavilion

Interior view of pavilion

Plan

Section

Section