RSS Architecture BRIO News Linked In Facebook

School of Planning + Architecture

Vasant Kunj, Delhi, India
2009,
Urban, Institutional,
Context, Public, Solar Energy, Natural Cooling,
Competition,
Design Team -

Architecture BRIO + Parallax Design Studio

Size -

first phase - 40,000sq.m.; second phase - 120,000 sq.m.

Program -

academic functions, studios, lecture halls, auditorium, library, canteen, student centre, dormitories, sport centre

Client -

SPA Delhi


The design proposal is rooted in the belief that space for recreation is essential in a city and that this space should not merely exist for recreation.


more information

The experience of a city can only be positive when the there is an intricate network of open, public and recreational spaces with a variety of uses, ranging in scale and differing in potential activities:play, sports, shopping, walking, jogging, meeting, gathering, etc. The Open Campus will add to this network with an almost iconic public space: 'the Canyon'.  The design of the 'Open Campus' uses multidirectional building blocks, giving one the possibility to move from one arbitrary spot in to another arbitrary spot in the master plan through numerous different routes. These multiple points of access increase the potential for interaction and communication in an enormous way.

The location of the site puts the proposed campus not just adjacent to, but within the eco-system of the Delhi Ridge. The proposed campus design seeks to maintain and enhance these eco-systems. A variety of landscapes are created using the characteristics of the topography, climate and vegetation cover.


View from administration building looking towards architecture faculty

The Canyon becomes the ’public face’ of the institute: both institutional and humane.


The site puts the proposed campus within the eco-system of the Delhi Ridge

Concept Sketches

The 'Open Campus' serves as a place for interaction and collaboration within and with the city.

Shifting axi and inter-connectivity

Program distribution

An integral part of the urban network, the institution seeks to become a place of participation and negotiation.

Plan -1

Plan 0

Section AA

Section BB

Section CC

Along the Southern and Western facades of the buildings a buffer of deciduous trees is proposed for shade

The phased development plan will allow for controlled growth

Tree locations on the site determine colour configurations of all building louvers

Louver color palette methodology

Silhouette of the Campus from the Aravalli Biodiversity Park

Sustainable solutions use natural resources efficiently to create spaces that are comfortable and enjoyable

View from dormitory building looking down towards the canyon, the grand steps and the Biodiversity Park beyond