RSS Architecture BRIO News Linked In Facebook

Casa Brio

Apartment Renovation
2015,
Residential, Interior,
Flexibility, Typology,
Completed,
Design Team -

Shefali Balwani + Robert Verrijt

Size -

80 sq. m.

Program -

Residence 


Bandra, once a leafy suburb of Mumbai city, has become a vibrant yet highly dense neighborhood symptomatic of the crunching space in Indian metropolises. The floor space of an average household gets more and more constrained and precious. While it forces some to leave the neighbourhood and move further away from the city centre, for others it means that they'll have to make do with less space. This increasing problem has been ingeniously addressed in a 7th floor apartment in Bandra.


more information

The apartment is designed with an adaptable and open arrangement. Re-moving dispensable walls between rooms and replacing them with objects optimizes space. By opening and closing, sliding and folding it up, the home is restructured, expanded, fragmented, connected or isolated.

The interiors while minimal yet intricate in detailing, is embellished with a subtle collection of textures and materials. Each utility core is materialized either in stained birch plywood, natural stained white oak or an epoxy cement finish each defining the characters of the spaces in which they present themselves. The spaces have their own unique character and definition while at the same time do not compromise on the feeling of spaciousness.

The interactive layout of the apartment allows you to walk around the house in multiple ways. Every room has at least two ways to go to another, giving an illusion that there are many more rooms than there actually are. The complexity of spaces prevents a quick and easy mental map of the apartment to be formulated, encouraging one to explore the house in different ways.

Photography by: Jignesh Jhaveri


The living room and the open kitchen although connected are spatially defined due to the shift in the walls and the yellow stained birch plywood bookcase.

The kitchen has been designed such that it feels warm and homely and the usual daily utility clutter has been kept out of sight.

Dutch Door at the entrance of the apartment

Large customised steel sliding windows can be tucked away in a secret pocket opening the Living Room up to the Verandah

Floor Plan

Axonometric View - the spaces are interspersed with with two central cores and two peripheral cores that define and characterise them at the same time.

Living Room and Open Kitchen

Verandah Dining

Brass sliding tracks laid in timber floor

Powder Room

Study with a glimpse of the bedroom

Master Bedroom

Detail of Artwork by Ruwan Prasanna

Shower with a view of the Park

Bedroom Sink

Customised toggle switches

Master Bathroom Shower

A glimpse of the Kitchen from the Child's Bedroom

Sketch Details