SHARE PROJECT
  • YEAR : 2017
  • LOCATION : Vengurla, India
  • CATEGORY : Hospitality

Waikiki Wetland Resort

Strenghtening the existing ecosystem the Wetland Resort in Vengurla recreates a waterscape with interconnected ponds and waterbodies around which homes are clustered as stilted pavilions. The site is located near a small fishers village behind Vengurla beach. On the North and East it is surrounded by a creek and water landscapes on the other sides.

The creek was once the landing place for the Dutch where they restocked their ships in their battles with the Portuguese. A 17th century warehouse stands witness to the Dutch activities.

The development of the 6 hectares site on the southern bank of the creek includes the ecological restoration of an existing lake. Five more waterbodies are created to accommodate 16 holiday homes and a boat house. The site is understood as a landscape in flux, changing over the centuries, eventually destined to become an ideal spot for eco-tourism.

Renewing the strength of the wetlands surrounding the creek and its diversity as a living ecosystem will promote riparian habitat for migrating birds and endangered wildlife. Additionally it will enrich the experience of a lush and rich landscape as a retreat from a busy urban life.

(visualisations by Haresh Haridas)

Project Data

Project Name

Waikiki Wetland Resort

Location

Vengurla, Maharashtra, India

Year

2017

Type

Residential, Landscape, Hospitality

Themes

Sustainability, Context

Status

Under Construction

Size

6 hectares

Program

Weekend homes, resort, boat house

Speculative representation of a landscape in flux over the centuries.

Location plan

the Vengurla Creek

In the masterplan, individual villas are situated around several water bodies, forming an interconnected eco system with the recreational lake and creek

Stilted pavilions on the edge of a pond

View of the entrance courtyard. A concrete finished boardwalk leads to the Living Room Pavilion

the living room pavilion floats on top of the laterite masonry wall

exterior pond from massage pavilion

The Massage Pavilion and Bedroom Pavilion are stilted pavilions situated partly on land, partly on water

View of the dining room overlooking the pool

Interior view of the living room by the pool

The Family Room overlooks the surrounding landscape from the first floor level behind openable slatted screens

Master Bedroom

the Master Bathroom opens up into a private courtyard

at night the pavilions are subtly lit up, appearing as floating lanterns

Plan

Section AA

Section BB

Exploded Axonometric