SHARE PROJECT
  • YEAR : 2015
  • LOCATION : Forest Hills Tala, India
  • CATEGORY : Hospitality

Tala Treesort

The Treehouse Villa perches on the cliff of a 160 acre hilltop ‘treesort’ property surrounded by a meandering river landscape. The idyllic setting in Tala on the West coast of India, is a stone’s throw away from the Kuda caves. Nearly 20 centuries ago, Buddhist monks instinctively understood the qualities of this meditative landscape and made the hills their home.

 

Transparancy

The Treehouse Villa is conceived as a celebration of this landscape. A series of blurred transitional spaces are set within this forested tropical setting with different levels of transparency and openness.

The horizontal openness and airiness of the large voluminous space below a dominating thatched roof is emphasised by wrapping it with a layer of operable glass. The curved corners of this glazed wooden framework display a panoramic exhibit of nature. The curves create a sensual luxury and bring softness to the space. A second layer of a tie dyed bordered sheer curtains filters the harsh light during the midst of the day.

 

The volumetric composition of partly white, partly reflective and transparent surfaces within a wooden framework animate and lighten up the space. It questions conventional definitions of exterior and interior and reinterprets notions of privacy and exposure.

Project Data

Project Name

Tala Treehouse Villa

Location

Glasshouse Forest Hills, Tala, India

Year

2017

Type

Hospitality, Recreational, Interior

Themes

Sustainability, Context, Transparency

Size

225 sq.m.

Program

Forest Retreat

A meandering river landscape surrounds the hill property,  culminating into the Arabian Sea at the famous Janjira island fort

The Buddhist monks who built the Kuda Caves, instinctively understood the qualities of this meditative landscape

The Treehouse Villa perches on the cliff of a forested mountain range

The main space is broken up by three smaller enclosures, ensuring a visual connection to the forest from all rooms

A large luxurious king size bed within a soft linen fabric enclosure can be opened or closed off depending privacy preferences

The free flowing circulation in between creates visual permeability across the plan

A spiral staircase connects to a “secret” lower level

A guest suite is suspended below the tree villa

Curved corners of a glazed wooden framework display a panoramic exhibit of nature.

Restraint in the colour palette highlights the surrounding greenery.

a curved glazed sheet separates the shower from the forest life

A timber floored outdoor deck and attached staircase invites you to take a hike in the forest

exterior view of trees piercing through tree house

the bathroom enclosure is crafted out of vertical timber slats filled in with mirrored panels that reflect the surrounding forest

An old Garuga fruit tree punctures the outdoor bathroom

Other branches spread across the outdoor bathroom before exiting through multiple circular openings in the enclosure

The composition of partly white, partly reflective and transparent surfaces within a wooden framework animate and the interiors.

Drawings

Upper Level Plan

Lower Level Plan

Section