SHARE PROJECT
  • YEAR : 2019
  • LOCATION : Forest Hills Tala, India
  • CATEGORY : Hospitality

Tala Cave Homes

Forest Hills is a quiet picturesque retreat tucked away amidst dense foliage and trees.  The property perches high on top of a mountain overlooking miles and miles of forest and an estuary in the distance.

On the North West part of Forest Hills an escarpment facing both the sea and the estuary, is the most beautiful site at Tala. 21 centuries ago, Buddhist monks chose to build their homes right at this spot.  They excavated the basalt rock at the foot of the mountain perfectly hidden.  Yet the location unmistakably meditates to the  scenic view.

 

Sequence of Spaces

Here at the ridge of the mountain top, 8 underground “cave homes” will be carved into the mountain. These underground dwellings focus like telescopes to the surrounding nature and views. A staircase gently slopes, as an earth block sculpture, from the plateau in the direction of the homes beneath. At the end of the steps one experiences what ”cavers” call the “squeeze’’, a narrowing of the passage. However behind the front door, the vaulted dining room and pantry expand as they step down to the bedroom. There is a great sense of comfort and tranquility that one experiences in underground spaces. The calm light and echoing sonic quality in this womb like spaces relaxes the senses.

The bedroom overlooks the external lounge and plunge pool.  Each level completely opens to the generous window. It frames the dense forest vegetation in the foreground and the vast distant view beyond. Thick parallel walls that support the vaults define the layout of the homes. However, a series of interconnected adjoining rooms and terraces create axial transparency across the plan.

 

Sustainable Construction

The 5 meter high vaulted rooms are built out of earth stabilised blocks sourced from the site itself. This structure is able to withstand the massive loads of the earth above, with minimal means. It reduces the amount of reinforced concrete by 75%. Because the embodied energy of the structures is reduced, the construction is more environmentally friendly. Additionally, the underground design keep the spaces naturally comfortable by using geothermal cooling

 

see more on Forest Hills: Tala Treehouse Villa

Project Data

Project Name

Tala Cave Homes

Year

2018

Themes

Sustainability, Context, Typology

Status

Under Construction

Size

90 sq.m. x 4 + 175 sq.m. x 4

Program

Cave homes

Masterplan Cave Homes Resort

Masterplan

Floor plan of Cave Homes in Tala

Ground Floor Plan – Type 1

Floor plan of Cave Homes in Tala

Ground Floor Plan – Type 2

plunge pool with sea view cave homes alibaug

The vaulted space of the bedroom overlooks the estuary beyond

Verandah in front of vaulted Master Bedroom
four poster bed with view cave homes alibaug
plunge pool with view cave homes alibaug
Enfilade in Vaulted space cave homes alibaug

An enfilade connects the vaulted spaces

Hamam cave homes alibaug

Master Bathroom

Dining Room cave homes alibaug