SHARE PROJECT
  • YEAR : 2015
  • LOCATION : Karjat, India
  • CATEGORY : Residential

Riparian House

Riparian: adj.

1. of, inhabiting, or situated on the bank of a river
2. a dweller on the bank of a river

 

Not a long drive away from Mumbai, a mountainous landscape rises up, called the Western Ghats. From this UNESCO world heritage area, numerous rivers and streams find their way down through an undulating landscape eventually feeding into the Bombay bay.

 

Context

The Riparian House is placed below the crest of a hillock at the foothills of the Ghats near Mumbai. The top of a vegetated roof merges with the top of the hillock, hiding the house while approaching. Inside the house one can nevertheless enjoy the views to the north of the Irshalgad hill fortress and towards the west, the sunset while the river winds its way across the agricultural fields.

Project Data

Project Name

the Riparian House Karjat

Location

Mumbai, India

Year

2015

Type

Residential, Landscape

Themes

Sustainability, Bamboo, Green roof

Size

300 sq.m.

Program

House for a family

Hover over highlighted region for details

A vegetated green roof merges with the top of the hillock, hiding the house from the approach on the east side.

A bamboo enclosure creates a dialogue between the interior and the dramatically changing landscape.

From the top the roof seems to be an extension of the natural landscape, enhancing the under-statedness of the house.

Since the most of the site is steeply sloping with a 1:4 gradient, the vegetated roof gives the house an additional usable area.

Stone boulders which were discovered during the excavation process and retain the earth.

The kitchen occupies a central position along with the open to sky courtyard.

Galvanized steel mullioned windows break down the scale of the front façade of the house.

Master Bedroom

Master Bathroom

The house enjoys the views of the river winding its way across the agricultural fields.

Along the central axis of the house landscaped steps lead you along a coarsed stone wall towards the pool deck.

A master bedroom, bathroom, dining and living area sit along the front: the more open face of the house.

View across the river at dawn

Drawings

Ground Floor Plan

Axonometric View

Section-A

Section-B

Section-C