SHARE PROJECT
  • YEAR : 2010
  • LOCATION : Kodaikanal, India
  • CATEGORY : Residential

Forest Home Temenos

The forest home in Kodaikanal takes inspiration from the idea of Temenos. The ancient Greek word translates as “a piece of land marked off from common uses and dedicated to a god”. It is intended to be a sanctuary, which once completed, it will be the permanent residence of two creative professionals.

The forest home is on one hand a celebration of the grandness of nature, while on the other a search for the quietness of introversion.

 

Typology

The stone walled courtyard creates this introvert retreat. It is located on a rocky outcrop in the middle of a forest. The courtyard opens with large vistas to the surrounding forest. On the side where the land drops down, a light timber clad pavilion, cantilevers over the edge. It enjoys spectacular views of the surrounding mountains and valleys. The pavilion opens on two sides with deep verandahs to the forest. Along the long sides, timber shutters give the option to open or close to the Eastern and Western side, depending on the time of the day.

Project Data

Project Name

Temenos House

Year

2010

Themes

Context, Spatial Experience, Light, Typology

Status

Unbuilt

Size

220 sq.m.

Program

an introvert forest home

Forest Home Temenos

View of cantilevered pavilion

Forest Home Temenos Landscape

Site view

Forest Home Temenos Landscape
View of surrounding mountains
Forest Home sketch

Concept sketch

Forest Home sketch perspective

Sketch on panorama view of site

Forest Home Temenos Courtyard

View of courtyard

Forest Home Temenos

View of exterior

Temenos Pavilion

Interior view of pavilion

Temenos Living room
Interior view of pavilion
Forest Home Temenos Plan

Plan

Section of Temenos House in Kodaikanal

Section AA

Section of Temenos House in Kodaikanal

Section BB