SHARE PROJECT
  • YEAR : 2019
  • LOCATION : Mumbai, India
  • CATEGORY : Interior

Duplex Apartment Juhu

Situated in JVPD where an increasingly popular redevelopment trend makes old bungalows battle for light and ventilation with the newly developed high rise buildings. This multi family home too gave in to the demands of the growing family and decided to redevelop their family bungalow to a multi-storey building. Comprising of three duplexes for three families, we were approached by one of the families to design their duplex apartment according to the requirements of their family.

Since the planning and design of the layout was done before the construction of the building, we were allowed flexibility in creating a layout suitable to their lifestyle and creating spatial interaction between the two levels of the house.

The core holding the floors together is a double height open to sky courtyard, that greets you when you enter. This space is washed with green from the differently shaded and textured stoned floor in shades of green interspersed with grass along with a tall fiddle leaf fig plant in the central space. The apartment being on the third and fourth storey of the building is also at the level of treetops. This courtyard and verandah space extends the green visual element beyond to a ….tree.

Four hanging lamps placed symmetrically around the tree, in natural cane and cotton rope, further dramatise the double height space. The layout of the space has an island centred to the double height space with a concrete table centred to the space. This space on one side has a covered verandah dotted with a pair of chairs and plants and on the other the main living room. The living room further extends into the informal tv room overlooking a dense Gulmohar tree. Hence the green in the space extends from end to end and beyond the confines of the walls of the house.

The tv room is an informal space with a large built in day bed. The brief for this being a place for kids to watch tv while parents enjoy the outdoor space. Floor to ceiling industrial steel windows enclose the courtyard. These slide and fold to become one with the living room and slide into a pocket to further open into the tv room.

The seamless extensions of the living room open to a lower height dining room with an attached powder bathroom and an open kitchen island with a hob and grill. These ancillary spaces have their own openings outside keeping these spaces flooded with light. A minimal wood and metal staircase with a cascading light fitting takes you to the floor above where a family room greets you.

Both the lower and upper floor have the south facing wall in exposed brick. This together with the industrial metal windows and concrete floor give the apartment the feel of a modern day loft apartment.

The family room overlooks the double height space below through a similar grid of metal windows which are top hung to accommodate a fixed lower half that avoids the use of a railing. 

The family room accommodate two study desks and comfortable couch to watch television in the evenings. 

From here a pair of metal doors takes you into the master bedroom occupied by a four poster metal bed and a half painted wainscoting with a metal box section separating the two halves.

On the other side a monotone guest room in a warm olive green can be approached with a sliding metal door. A passage with storage cupboards and a countertop displaying family photos leads you to the bedroom space. A Murphy bed tucked away into the wall allows you to use the floor space for yoga when the space is not used by guests.

A black slate bathroom with a chevron tile pattern neutralises the montone green theme.

The other rooms on this level include a master wardrobe and master bathroom adjacent to the master bedroom. The master wardrobe in a dark oak veneer complements the natural oak floor. A floating dresser and mirror at the end of the wardrobe allows the light from the full height window to flood the space without obstructing it.

The master bathroom in contrast is a white marble with subtle veins of grey and warmer tones showing through. It comprises of his and hers vanities and dual shower and a built in bathtub.

A fully equipped laundry room and the sons bedroom form the remaining spaces on this floor. 

In the sons bedroom taking advantage of the higher ceiling we accommodated a built in bunk bed in the form of a play house. On one wall is a climbing wall and monkey bars and and on the opposite site a hanging swing. These built in activities make the room an integrated play area and sleeping space. The materials used here are birch plywood with a natural coating. 

The sons bathroom uses a floor ceiling blue ceramic tile and black sanitary fittings.

Materialisation

Warm concrete and oak wood form the flooring on the lower and upper levels of the house respectively. Exposed brick walls and metal windows create a young minimal urban loft feel. On the lower level besides the south side exposed brick wall the spaces are white wash to flood them light. A black stone counter in Dekton stone and oak wood makes up the central island of the kitchen. The staircase is a minimal folded MS plate staircase with solid oak wooden treads.

On the floor above the guest room is in a monotone green which continues in the ceiling through the courtyard ceiling and into the family room ceiling. The master bedroom has a wainscoting detail with the lower and upper halves painted in two different colours. The dark oak wardrobes lead you to a white marble master bathroom with dull gold bathroom fixtures. The marble is book matched at the corners to create interesting patterns.

The sons room in made entirely in birch plywood with a natural stain. 

Project Data

Project Name

Apartment DNNW

Year

2019

Type

Themes

Craft, Spatial Experience, Light, Typology

Status

Completed

Size

700 sq.m.

Program

Interior of duplex apartment

His Bathroom Shower at duplex apartment interior design mumbai india
Mumbai Skyline

Panoramic view

Panoramic View from the Balcony of South Mumbai Skyline

View of South Mumbai’s queens necklace

floor plan duplex apartment interior mumbai india

Plan 1

floor plan duplex apartment interior mumbai india

Plan 2